Verbod gebruik spellingcontrole benadeelt kinderen dyslexie

Alle onderwerpen die betrekking hebben op het eindexamen

Moderators: Henriette, Henk Eland

Verbod gebruik spellingcontrole benadeelt kinderen dyslexie

Berichtdoor Henriette » 30 Jan 2016, 23:45

Zie onderstaande link:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=073 ... 9bd608fad5

De staatssecretaris verbiedt eindexamenkandidaten met dyslexie om gebruik te maken van spellingcontrole. Daardoor worden duizenden leerlingen met deze handicap benadeeld. Dit leidt tot veel onrust bij ouders, docenten en wetenschappers. Maar gelukkig ook bij Tweede Kamerleden. Zij willen hierover met de staatssecretaris in debat.

Wat is er aan de hand?
De maatregel is het gevolg van het besluit van de Tweede Kamer vorig jaar om de beoordeling van spelling opnieuw in te voeren bij de centrale examens Nederlands havo en vwo. Deze regel geldt niet alleen bij de papieren examens Nederlands vmbo KB/BB/GL/TL en het examen Engels GL/TL maar nu dus ook voor het centrale examen Nederlands vwo en havo.

Daarnaast is er een wijziging doorgevoerd wat betreft de inzet van spellingcontrole. Tot nu toe mocht er bij een centraal examen gebruikgemaakt worden van een laptop met spellingcontrole. Met ingang van het examenjaar 2016 dient de spellingcontrole echter – ook bij dyslectische leerlingen – te worden uitgeschakeld bij die centrale examens waarin spelling moet worden beoordeeld. Voor de digitale centrale examens Nederlands KB en BB geldt de aanpassing niet. De spellingcontrole mag wel worden gebruikt bij centrale examens waarbij de spelling niet wordt beoordeeld.

Als een kandidaat – bijvoorbeeld vanwege dyslexie – niet goed kan schrijven zonder de ondersteuning van spellingcontrole, dan kan de school de afspraak maken dat de leerling de spellingcontrole mag inschakelen. Voor spellingfouten moet in dat geval echter wel de maximale aftrek worden toegepast, ongeacht het aantal gemaakte spellingfouten. Van dit extra hulmiddel moet melding worden gedaan aan de inspectie en het gebruik moet vermeld worden op het proces-verbaal. Toestemming van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) of de inspectie is niet vereist. Bron: Masterplan Dyslexie

Dit geldt dus NIET voor schoolexamens en toetsen. Leerlingen behouden gewoon recht op het gebruik van spellingcontrole en andere hulpmiddelen gedurende hun hele schoolloopbaan!

Teken de petitie!
De oudervereniging Balans zet een online petitie uit om Tweede Kamerleden te ondersteunen in hun streven om het verbod ongedaan te maken. Op 10 februari vindt een debat met de staatssecretaris plaats. Lexima en ook het Kurzweilforum steunen deze petitie van harte.

Tekent u die petitie ook? Hou dan de website van Balans in de gaten.

Maar u kunt natuurlijk ook een e-mail sturen naar
de vaste Kamercommissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap:
cie.ocw@tweedekamer.nl
Henriette
Beheerder
 
Berichten: 611
Geregistreerd: 11 Jun 2009, 10:11

Re: Verbod gebruik spellingcontrole benadeelt kinderen dysle

Berichtdoor Henriette » 07 Feb 2016, 10:08

http://www.nu.nl/algemeen/4210166/dekke ... lexie.html

Laatste nieuws: Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) wil dat verscherpte regels rond het gebruik van de spellingcontrole voor leerlingen met dyslexie bij het centraal examen met een jaar worden uitgesteld.
Henriette
Beheerder
 
Berichten: 611
Geregistreerd: 11 Jun 2009, 10:11


Terug naar Eindexamen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Er zijn geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron